El mercat setmanal de divendres ha estat l’escenari, aquest 18 de juliol, d’un taller de cuina gratuït i obert a tothom, on les persones participants han pogut aprendre a preparar cremes fredes aprofitant els productes de temporada.
L’activitat s’ha desenvolupat de 10.00 a 13.00 hores a la carpa instal·lada per l’Ajuntament dins del mateix mercat. Amb aquesta proposta s’ha donat inici al pla pilot de sostenibilitat Mercats Sostenibles, finançat per la Diputació de Barcelona. El projecte inclou material de difusió per fomentar una bona gestió dels residus i de l’ús del plàstic, així com bosses reutilitzables per afavorir una compra de proximitat.
Gràcies a aquest suport, s’han repartit una cinquantena de pissarres perquè els paradistes del mercat puguin anunciar els seus productes, s’ha facilitat informació als venedors i també s’han adquirit nous contenidors per a l’orgànica i la recollida selectiva. A banda, s’anirà desenvolupant un cicle de tallers Show Cooking, basats en la cuina en directe davant els propis començals.
Impulsada pel Servei Públic de Consum (OMIC), aquesta iniciativa tenia dos objectius principals: d’una banda, promoure una alimentació saludable i saborosa, i de l’altra, fomentar la cuina de mercat, de qualitat i elaborada amb els millors productes frescos.
Tots els ingredients utilitzats durant el taller han estat adquirits al mateix mercat, reforçant així el compromís amb el producte local i de proximitat.
Des de la Regidoria de Promoció Econòmica, Núria Planas, regidora responsable de l’activitat, ha explicat que s’ha decidit dur-la a terme al mercat per incentivar que les persones participants puguin comprar directament els productes i reproduir les receptes a casa.
En aquest taller s'ha volgut combinar dues coses molt importants: per una banda, fomentar hàbits de consum més responsables i sostenibles, i per l’altra, potenciar la cuina de mercat, feta amb productes frescos, de qualitat i de proximitat. Per això, han repartit bosses reutilitzables perquè la gent pugui fer les seves compres pensant en el medi ambient i, al mateix temps, aprendre a cuinar plats saludables i de temporada.
L’alcaldessa de Cubelles, Rosa Fonoll ha valorat molt positivament la iniciativa, destacant que és molt propera i que ensenya a elaborar plats frescos i saludables, ideals per a la temporada d’estiu.
Durant el taller, Begoña, la responsable de la sessió, ha guiat els participants en l’elaboració de tres receptes: un carpacció de duo de meló acompanyat de pernil i amanit amb oli i vinagre, un salmorejo i un greenpacho.
La programació dels tallers de cuina al mercat continuarà a la tardor amb un segon taller dedicat a les cremes calentes, que tindrà lloc el 21 de novembre, i un tercer taller d’hivern sobre sopes i plats de cullera, previst per al 5 de desembre.